Петък, 12 Април 2024 г.

Маргарита Касабова: Стартира процедурата за предоставянето на хранителните помощи в силистренско

Въпреки пандемичната обстановка дейността на местната структура си върви в нормален порядък, въпреки че по думите на директорът на секретариата на областния съвет на БЧК в Силистра, ковид ситуацията е променила , както работата на доброволците , така и на хората на щат в секретариата. Това каза за Общинско радио Маргарита Касабова, директор на Областния секретариат на БЧК.

Касабова разкри , че върви процедурата по раздаването на хранителни продукти на нуждаещите се , което се извършва всяка година. По думите й вече са изготвени графиците за доставка на девет продукта, подписани са вече и договорите за доставката на тези девет продукта, Касабова изрази увереност , че процедурата на предоставянето на продуктите да започне през лято и да приключи през есента.

"Това са хора, които всяка календарна година получават хранителни помощи, в системата на правоимащите са включени осем групи, които се определят от Агенция "Социално подпомагане", но най- голямата и основна група , това са хората , получавали помощи за енергийно подпомагане, а също и родители с настанени при тях деца от осиновители", сподели Касабова и допълва, че по тази кампания се подготвя и добра информираност на хората, които имат тези права.
"За съжаление пандемията ни принуди да намалим социалните контакти, намалихме основните си дейности за превенция, за обучение сред децата и сред хората Въпреки всичко успяхме да предоставим допълнителни хранителни помощи, хигиеннни пакети. По програма "Топъл обяд", когато децата не бяха присъствено на училище, а са включени в този проект, ние предоставихме хранителни пакети в семейството. Намаляха и изявите на доброволците ни . Такава е ситуацията и сме длъжни да се съобразяваме с нея" сподели Маргарита Касабова.

С няколко инициативи местната структура на БЧК подобаващо отбеляза 22 април – Деня на Земята.

Маргарита Касабова говори за стартирала инициатива на БМЧК "Умножи доброто", проява , свързана с отбелязването на 100- годишнината на БМЧК, която тържествено ще бъде отбелязана на 14 октомври т.г.

"Денят на Земята беше добър повод за първата инициатива и за запознаване на обществеността с предстоящите събития и дейности по повод отбелязването на тази кръгла годишнина, сподели Маргарита Касабова. БМЧК инициира , след разговори с възможностите на съответния регион засаждането в Деня на земята на дръвчета. Умишлено в проявата бяха ангажирани , както в страната, така и в Силистра малки деца за да се формира у тях отношение към природата.

Facebook коментари