Четвъртък, 02 Декември 2021 г.

Побратимен на Силистра град спечели най-престижната награда на ПАСЕ

Украинският град Хмелницки спечели наградата на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за популяризиране на европейски идеи.

Наградата за Европа е най-високата годишна награда на ПАСЕ.

Както беше отбелязано в ПАСЕ, Хмелницки активно си сътрудничи с побратимени градове в Европа, включително и Силистра. Той също така активно се опитва да разшири това сътрудничество.

Хмелницки получи наградата за Европа за 2021 година.

Украинският град Хмелницки спечели наградата за Европа през 2021 г., най-високата награда, присъждана ежегодно от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Той се присъжда на градове, които активно популяризират европейските идеали.

На заключителния етап на състезанието германските градове Бамберг и Мюнстер и полският град Киелце се състезаваха за наградата заедно с Хмелницки.

През 2010 г. същата награда бе присъдена на Харков, а през 2018 г. - на Ивано-Франковск. И така, Хмелницки стана третият украински град, получил тази престижна награда.

Европейската награда е създадена през 1955 г. и се счита за най-високата чест, която един европейски град може да получи. Наградата всъщност е чаша, диплом и стипендия, които могат да се използват за учебно посещение на млади хора в институции на ЕС.

ПАСЕ присъди европейската награда Хмелницки по следните причини:

Хмелницки непрекъснато се опитва да разшири сътрудничеството и да установи икономически, научни, технически, културни партньорства с нови градове.
Участва активно в опазването на околната среда.

Градът има много програми за млади хора - например обмен между образователни институции в европейските страни,

Училищата в Хмелницки празнуват Деня на Европа (от 2003 г.), когато младите хора се запознават с културата и традициите на европейските страни чрез различни събития.

Градът е домакин на фестивали на европейската култура с викторини и състезания, срещи на "европейски клубове" в образователни институции и много други.

През 2020 г. за сътрудничество с градове побратими Хмелницки създаде уникален проект - онлайн платформа за информация за тези градове, възможности за инвестиции и износ и стратегическо сътрудничество.

Facebook коментари