Събота, 25 Май 2024 г.

Назад в историята: 42 години от полета на силистренската "Елка" в космоса

Днес се навършват 60 години от първия полет на човек в орбита, извършен от съветския космонавт Юрий Гагарин.

А на 10 април се навършиха 42 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

На 10 април 1979 г., в 20 ч. и 34 мин. московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб "Союз-33" с международен екипаж: командир на полета Николай Рукавишников и космонавт-изследовател Георги Иванов. През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя. Когато се приземяват, те се намират на 320 км югоизточно от Джезказган. Направили са 31 пълни обиколки около Земята. В космоса прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минута.

Много малко хора вече си спомнят, но имаше такова време, когато Силистра бе свързана с българската космонавтика.
През същата значима за българската космонавтика -1979 година силистренският завод "Оргтехника" изпълнява важни поръчки за програмата "Интеркосмос" - в Звездното градче е изпратен комплект от печатни платки за космическа електронна апаратура, произведени по специална технология.
За подготвящите се български космонавти е изработен и специален програмиран джобен електронен калкулатор "Елка 245".

"Оргтехника" е създадена през есента на 1964 г. В продължение на близо 3 десетилетия фирмата е производител и износител на съвременни електронни изделия, вкл. за нуждите на страните от СИВ и за армиите от бившия "Варшавски договор". На практика предприятието заема помещенията, строени през 1935 г., и терените на седалището на славния 31-и Силистренски пехотен полк.

Началото на "Оргтехника" е с монетоброячни машини, спиртографи, електро фотокопировъчни апарати – силистренска разработка, а след това идва ред на първата електронно-изчислителна машина "Елка 6521" по френска разработка. Така България става втората страна след Франция произвеждаща подобна "малка" изчислителна техника. След 1967 г. е ерата "Елка 25" (без принтер), както и на модели с печатащо устройство от водещия клас "Сейко", както и на апарати за военно-морския флот на СССР – изчислителни и навигационни апарати, тип компютри, специално за подводници.

Facebook коментари