Четвъртък, 20 Юни 2024 г.

Христина Николова: С близо 300 000 лева ще бъдат подпомогнати тази година силистренските пчелари

Към момента са в процес сключването на договорите по националната програма по пчеларство, където около 100 човека годишно кандидатстват по думите на директорът на областната дирекция на фонд "Земеделие" в Силистра Христина Николова.

Програмата се радва на значителен интерес през годините. 1952 договора в страната са сключени, на одобрени кандидати са подписани от представителите на фонда и в момента е в ход кампания за подписването им от самите бенефициенти.

"В нашата област има одобрени 91 пчелари за финансиране по условията на програмата и към 30 март са подписани общо 83 договора, като финансовата помощ по тях възлиза на близо 300 хиляди лева" каза Николова.

Тя допълни , че най висок интерес в областта има към финансиране на разходи за закупуване на оборудване за първичен добив и обработка на пчелни продукти , по така наречената мярка А "Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари. Над 80% процента от сключените договори са по тази мярка , свързана със закупуването на инвентар.

Николова каза , че за миналата година са финансирани по програмата в областта 74 пчелари с общ размер на средствата 212 000 лева.

Интервю на Ирена Маркова
Видео: Любомир Добрев

Facebook коментари