Понеделник, 06 Декември 2021 г.

Наградиха участниците в XV-ия кукерски онлайн фестивал "Калипетрово 2021"

Приключи онлайн конкурсът на НЧ "Пробуда" и кметство село Калипетрово - една проява от Областен и общински културни календари за 2021 г., посветен на поредното издание на Национален кукерски фестивал - най-старата по рода си изява в Крайдунавска Добруджа и в Североизточна България.

Жури с председател етнологът д-р Йордан Касабов и членове кметът на с. Калипетрово Никола Узунов и читалищният библиотекар Ирена Владимирова обсъдиха анотациите и снимковия материал на участниците в XV-ия фестивал. Най-висока оценка получиха кукерските дружини на: НЧ "Пробуда-1940", с. Калипетрово; НЧ "Просвета-1907", с. Професор Иширково и НЧ "Светлина-1904", с. Варненци, следвани от групите на Читалище "Олимпий Панов", гр. Тараклия, Република Молдова, НЧ "Зора-1930", с. Челник, общ, "Тунджа"; НЧ "Христо Ботев-1942", с. Белица, общ. Тутракан; НЧ "Светлина-1929", с. Калчево, общ. "Тунджа". Съставите на кв. "Макак", Шумен; с. Бозвелийско, общ. Провадия, с. Кайнарджа и с. Сребърна (област Силистра) също получиха високи оценки, но бяха намалени, заради присъствието на жени в кукерските групи, което е в противоречие с основната идея на кукерския обичай и природните закони - оплодителната сила, присъща на мъжете.

В този си иновативен вид персонажите в повечето групи са характерни за маскарадните игри, а не за кукерския обичай. По този повод препоръката на д-р Касабов е категорично в кукерските групи да не участват жени, както още да се набляга на автентичността на костюмите, на кукерския танц ("кукерско хоро"; в кукерската обредност да се акцентира върху оплодителната мъжка сила; на култа към върховния бог - Слънцето; на гоненето на злите сили с бой със саби, куки и звън на траки; на черните персонажи - символ на Скрития бог - Бръмбар рогач; в цапането с черно (сажди) - за здраве. Характерно е също обхождането на домовете в населеното място - за плодородие, имане, здраве и щастие.

Ръководството на НЧ "Пробуда-1940" с. Калипетрово благодари на всички участници във фестивала с пожелание все така ревностно да се предава на бъдещите поколения старинният кукерски обичай, датиращ от езически времена.

Facebook коментари