Петък, 20 Май 2022 г.

С футуристичен мегакомплекс за 5 милиона лева ще привличат туристи в Тутракан

Тутракан мощно ще изпревари Силистра в инвестициите си в сферата на туризма, след като стана ясно, че строи футуристичен мемориален мегакомплекс за 5 милиона лева.

Там ще привличат любители на историята със сабята на Бащата на българската конница ген. Иван Колев, която може да бъде видяна в реална бойна обстановка, както и други епизоди от Тутраканската битка, пресъздадени в иновативна атракция, а също така беседи, пъзели и игри за най-малките и много сувенири.

Безвъзмездната финансова помощ по проекта е близо 4 210 425 лв.

Финансиране от Банка ДСК и Регионален фонд за градско развитие - 452 400 лв.

Собственото участие на Община Тутракан е от 291 800 лв.

Банка ДСК, дъщерното й дружество Регионален фонд за градско развитие и Община Тутракан сключиха договор за финансиране в размер на 452 400 лв.

Заемните средства ще послужат за изграждане на "Мемориален комплекс Тутраканска епопея″ в землището на с. Шуменци в Община Тутракан.

Емблематичната локация е призната за историческа културна ценност с категория "национална значимост" през 2018 г.

Проектът предвижда изграждане на енергийно ефективна (енергийно независима) експозиционна сграда, с футуристичен дизайн и съвременно интерактивно оборудване и обзавеждане. Сградата ще бъде разположена на площ от около 800 кв. м. и ще включва основна експозиционна зала, диорама, пространство за търговска дейност и технически помещения. В рамките на проекта ще се облагороди и районът около мемориала и сградата, както и ще бъде създадена зелена зона за отдих.

С изграждането на изложбената сградата се цели подобряване на обслужването и изживяването на посетителите. Туристите ще имат възможност да се насладят едновременно както на информационна беседа, така и на музейните експонати, литература и сувенири, които към момента са разположени в отдалечен обект в града.

Диорамата, представляваща помещение с цилиндрична форма и площ от около 270 кв. м., ще пресъздава епизод от реална бойна обстановка, като се предвижда тя да се превърне в акцент на музея. Историческите моменти ще бъдат представяни чрез високотехнологична система от монитори, покриващи цялата площ на стените на залата. Иновативната интеракция ще е подходяща за посетители над 14 г., а за по-малките гости се планира изграждането на детски кът с образователни игри и исторически пъзели.

Facebook коментари