Понеделник, 27 Март 2023 г.

Бум на погребенията в Силистренско

Бум на погребенията отчитат от общинското предприятие "Обреди" в Силистренска община. Не достига работната ръка в гробищния парк в Силистра.

Само за първите три месеца на годината починалите са 348, при 1098 за цялата минала година. Наблюдава се повишен интерес към кремациите.

Записването за часове за погребения става с дни напред и се налага телата на мъртъвците да се съхраняват в хладилни камери. В Силистра свободни за погребение часове има за след минимум 3 дни, съобщи директорът на общинската фирма "Обреди" Теодор Белев. Той уточни, че предприятието разполага с петима гробари:

"Основно затрудненията идват, когато се налага да се копае в стар гроб, защото се върши на ръка".

Работещ от година и половина на силистренското гробище се оплака, че идват работници и бързо се отказват.

Преди пандемията месечно е имало около 35-40 погребения. Днес те са два пъти повече, особено през първите месеци на новата година.

За цялата община обаче цифрата е още по-голяма. От началото на годината до момента са починали 348 души, със сто повече в сравнение със същия период на миналата година.

Над 30 пък са починалите от Covid-19 за цялата Силистренска област.

Може би и на това се дължи повишаване интереса към кремациите, коментира Теодор Белев.

Стената за урни в Силистренския гробищен парк ще е готова до края на месец юни. Дотогава при случаи на кремация урните с праха се полагат в гробове, а след това ще бъдат извадени.

240 дка е големината на гробищния парк в Силистра, като до края на годината ще бъде изчерпан капацитетът му след последното разширение преди пет години от близо 20 дка.

От догодина ще започнат да погребват в нови 17 дка и половина, гласувани от Общинския съвет преди дни.

Репортаж на Незабравка Кирова в предаването "12+3" на БНР.

Facebook коментари