Четвъртък, 18 Юли 2024 г.

Кои ученици се връщат в клас от 12 април в Силистренско?

Кои ученици се връщат в клас от 12 април в Силистренско?

Учениците от 1 до 4 клас се връщат в класните стаи от понеделник, 12 април. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Присъственото обучение ще бъде по схемата от преди 22 март, т.е., заедно с най-малките учениците, в клас се връщат и 7, 8 и 10 клас", поясни той.

Ако ситуацията позволява, от 26 април присъствено ще учат 5, 9 и 12 клас. Зрелостниците ще приключат по-рано учебната година - в средата на май. За учениците от 6 и 11 клас е заложено да се върнат в училищата от 17 май.

"Това няма да го видите в заповедта, тъй като тя ще обхване периода на извънредните мерки - тоест до 30 април. Подчертавам, че всичко е силно зависимо от общото решение за налагане на мерки. Като цяло ситуацията в системата на образованието е следната: при съпоставими общи стойности спрямо ноември, ситуацията е близо два пъти по-добра. Два пъти по-малко са заразените учители и ученици", каза още Вълчев.

График е изготвен за 12 седмици напред и в него приоритет е присъственото обучение на учениците от 7 и 12 клас. Той обаче е условен и може да се променя спрямо обстановката в страната.

Министърът коментира и предложението на омбудсмана за отпадане на външното оценяване след 4 и 10 клас.

"Изпитите са част от процеса на образование. И външното, и вътрешното оценяване мотивират учениците да учат. Лесно можем да се хлъзнем по линията на образователния популизъм - това означава да отменим първо външното оценяване, после - вътрешното, а след това - и отсъствията. Но целта е да направим децата знаещи и можещи", добави той.

Вълчев беше категоричен, че няма изоставане в тематичното разпределение, въпреки това ще се направи анализ.

От понеделник е бъдат възстановени дуалните форми на обучение в предприятията, както и практическите занятия и индивидуалните изпити и дейности.

Facebook коментари