Сряда, 25 Май 2022 г.

Силистренски археолог разказва във филм за уникалната крепост "Дръстър"

От фейсбук профила на началникът на археологическата експозиция в РИМ Силистра и дългогодишен археолог Георги Атанасов разбираме, че в Ютуб може да бъде видян в две части 60-минутен филм за крепостта "Дръстър" с негово участие. Снимките са правени през 2018 г.

Можете да гледате двете части: ТУК и ТУК.

Режисьор, сценарист и съоператор (зад камерата заедно с Недялко Василев): Лъчезар Костов. Филмът е дело на БГ ТОП МЮЗИК.

За крепостта Атанасов твърди, че е без аналог в крепостното строителство в Късната античност и през цялото Средновековие. Била е резиденция на българските царе през 9-10 в. Наследник е на римската история на града - на древния град Дуросторум. Изградена е при император Юстиниян в 6 в. Една от малкото във Византия, оцеляла до идването на Аспаруховите българи. Най-късните монети, намирани тук, са от времето на Константин IV Погонат. При Аспарух крепостта е разрушена и после отново възстановена само с представителни сгради.

За отбелязване - обикновено население е живеело "наоколо", но в крепостта навлиза чак към края на 10 в., тъй като в нея не са намерени остатъци от землянки и характерни битови предмети, както и керамика. Има идея на видни историци, че дръстърската цитадела се е наричала "Мондрага" - по извори за битките около "Дръстър" на цар Симеон Велики.

Размери - стени от 2,6 до 4,2 м, над 3 м са фундаментите, кулите са през 12 м. И още: мощни преградни съоръжения - ровове и валове. Крепостта е обезлюдена при идването на българите. При хан Омуртаг има 6 надписа от "Дръстър", вкл. за изградения от него т.нар. Преславен дом на Дунав - на практика възстановяване на цитаделата от юстинияновия период, за да бъде една от петте резиденции на I Българско царство (другите са Плиска, Преслав, Аул при хан Крум - местност "Хисар кале", както и при Кабиюк - на 15 км от Шумен), и втора по статут, след като губи своята актуалност резиденцията при делтата на р. Дунав.

Facebook коментари