Неделя, 22 Май 2022 г.

Общините в област Силистра се готвят за изборите в неделя

Над 1800 са членовете на секционните избирателни комисии в Силистренско, съобщи председателят на Районната избирателна комисия в Силистра Мариана Чобанова.

4 ще са подвижните секции в Силистренска община. Две подвижни секции ще има и в Тутракан – една за болницата и една за общината. В Дулово ще има в болницата, а в Алфатар - за града и общината. Става въпрос за избирателни комисии, които ще обслужват избиратели под карантина. Извън Covid ситуацията е практика подвижни секции да има в домове за стари хора и други социални заведения.

Районната избирателна комисия е взела решение мобилните комисии да се състоят от пет души, съобщи Мариана Чобанова. В методическите указания този брой е 3, но заради риска, свързан с епидемичната обстановка, е било взето решението да са пет.

На този етап единственото затруднение е с попълването на комисиите в болничните заведения. Чобанова обясни, че са се обърнали към партиите според техните квоти да осигурят членове.

"Партиите като са предлагали членове на СИК, са ни дали резервни членове. Считам, че няма да е голямо нарушение, ако от този резервен състав назначим."

За всички, които ще работят в мобилните секции, са осигурени защитни облекла и предпазни средства. Те, както и останалите членове на секционни избирателни комисии, тази година ще получат и 50% отгоре на определеното от държавата възнаграждение.

репортаж: Незабравка Кирова

Facebook коментари