Събота, 10 Декември 2022 г.

Няма да повярвате колко ще печели българската държава от ферибота при Силистра

Близо 1000 евро на ден влизат в републиканския бюджет от ферибота "Силистра-Кълъраш". Докато трафика от тирове минаваше през Силистра всички пристанищни такси влизаха в бюджета на съседна Румъния.

В периода от 15 до 30 март от ферибота са обслужени 1288 тира, сочат данните на "Пристанищна инфраструктура". От там обясниха, че се обсъжда вариант за пускането на съоръжението в 24-часов режим на работа, за да се обслужват повече тирове. До 1 май ферибота ще работи от 8.00 до 20.00 часа.

Цените, които превозвачите заплащат са общо 67 евро. Сумата включва такса от по 50 евро на тир, 7 евро - румънска пристанищна такса и 10 евро за пристанищни обекти в България, които се събират от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура".

Фериботът "Силистра-Кълъраш" бе пуснат преди две седмици, след като близо 10 години не функционираше. Преди да излязат от страната през ГКПП Силистра-Кълъраш, тировете образуваха километрични колони в града, създавайки опасности за гражданите с денонощен шум, изгорели газове и опасност от произшествия.

Facebook коментари