Понеделник, 23 Май 2022 г.

Най-голямата забележителност на Силистра е неизвестна в България

Най-голямата забележителност на Силистра е неизвестна в България.

Меджиди табия е последната османска крепост построена на Балканите, част от фортификационна система, използвана по време на Кримската война (1853 – 1856) и Руско-турската война от 1877 – 1878 г. Тя е най-добре запазеното от шестте съоръжения в системата.

За това информира Уикипедия, а за силистренци е най-голямата забележителност в района.

Алея с триста двайсет и шест стъпала води до крепостта, която е любимо място за разходки на силистренци, заедно с Дунавския парк.

Дълги години крепостта се стопанисваше от частно лице, управлявало имота, предоставен му от общината под наем, като музей, т.к. Регионалният исторически музей нямаше средства за неговата поддръжка.

От средата на миналата година след решение на местния парламент, вече се стопанисва от РИМ-Силистра и е отворена всеки ден от 10.00 до 17.00 часа с входна такса от 5 лева.

Сега в крепостта е представена най-новата експозиция на музея "Съдбините на Силистра през петнайсети - деветнайсети век".
Въпреки различните стопани на имота, най-голямата историческа забележителност на Силистра е непозната за България и нищо не се прави това да се промени.

Интерес към крепостта преди години проявиха и от турското посолство в България, с цел да финансират нейната реставрация.
Дали това ще се промени и дали е възможно, се питат силистренци и коментират, че от години пътят до там не е бил асфалтиран, общината не прави рекламни материали и не популяризира обекта.

Въпреки, че крепостта е включена в списъка на 100 национални туристически обекта, че за нея не се знае много в България, което беше потвърдено и в последния сезон на предаването "Стани богат".

Участника в него трябваше да отговаря на въпроса "В кой град може да се посети османската отбранителна крепост Меджиди табия? Участника се затрудни при отговора, но ползва жокер "Обади се на приятел", който му подсказа верния отговор.

Facebook коментари