Неделя, 02 Април 2023 г.

Д-р Тошко Цаков: В МБАЛ-Тутракан с новата видеоендоскопска система ще помагаме на всички

Д-р Тошко Цаков е лекар-хирург с 33-годишна медицинска практика, началник на Отделението по хирургия в МБАЛ-Тутракан.

Заедно с висококвалифицирания екип д-р Цаков превръща отделението в едно от най-търсените места за миниинвазивна, жлъчна и стомашно-чревна хирургия, където се лекуват пациенти от цяла България.

Д-р Тошко Цаков е инициатор на дарителска кампания, средствата, от която са предназначени за закупуване на нова високотехнологична медицинска апаратура за Отделението по хирургия, която е вече е доставена в болницата и с нея се направени изследвания.

Повече за инициативата може да прочетете в интервюто


- Д-р Цаков, какво представлява новата апаратура, какви изследвания ще се правят с нея?

- Това е видеоендоскопска система за горна и долна ендоскопия. Горната система включва изследване на хранопровод, на стомах, на дванадесетопръстник и на чалната част на тънкото черво, а долната система включва изследване на правото черво, цялото дебело черво и част от тънкото черво. Така че долу-горе се срещат и остава един участък от тънкото черво, който няма как да се види, но този проблем още не е решен и в световен мащаб. За сметка на това, тънки те черва боледуват много рядко от рак.

- Какво сочи Вашата медицинска практика в тези случаи?

- Аз съм оперирал за 33 години само трима души от рак на тънкото черво. Иначе е изключително зло качествен. Ако изкарат 2 години с него е много време. Имаше едно младо момче, на 30 години от с. Цар Самуил - той живя 4 години и 10 месеца и почина от разсейки навсякъде. Изключително тежко и агресивно се развива. Новата ендоскопска система ни дава възможност да откриваме ранни форми на рак по тези места и да ги лекуваме. Когато са ранни - махаме ги веднага и не се налага да се прави операция. Но, когато неща та са напреднали, тогава става по-различно, налага се оперативно лечение. В момента, такава техника има в големите университетски болници, а вече я има и в нашата болница. За последните 1,5 - 2 години, благодарение на медицинската техника (а ние имахме и друга, която се амортизира, но тя е много по-стар тип), сме открили само за нашата община повече от 20 ранни рака, които бяха унищожени в момента, в който ги видяхме. Проследяваме ги, ликвидираме ги и всичко е нормално. Само при един от тях се наложи операция на третия месец след процедурата. Другите ги овладяхме веднага. Това е техника, която се изплаща в пъти, а социалният ефект от нея е неимоверен. Независимо от това, досега нямаше как да го вземем. Благодарение на кмета и на други физически и юридически лица, които подеха кампанията, с доброволното им спомоществователство се стигна дотам, че се събраха част от необходимите средства.

- Каква е стойността на апаратурата?

- Около 100 000 лв. Досега сме събрали 56 000 лв., кампанията продължава.

- Вие сте първият дарител - 11 хил.лв. е Вашата лепта. Кой още се включи до този момент в дарителската кампания?

- Активно ни съдейства областният координатор на ПП ГЕРБ - Тодор Тодоров, с дарения се включиха фирмата за сметосъбиране "Астон Сер виз" ООД, наши приятели от Бургас, д-р Димитър Стефанов, Камен Драго миров, Димо Денчев, Иван Костанцалиев, Венцислав Статев, Нури Мутиш, Пламен Добрев. Приятно ме изненадаха жителите на с. Преславци. Организирани от кмета Кязъм Кязъм, миналата седмица, на предизборна среща в селото, около стотина души - възрастни хора, пенсионери, бяха събрали и дариха над 1200 лв. Всеки дал по нещо, никой не отказал. Благодарен съм на всички дарители, разчитам на добрите хора, благодарение на които тутраканската болница ще бъде снабдена с така необходимата медицинска апаратура.

вестник "Тутракански град"

Facebook коментари