Сряда, 30 Ноември 2022 г.

Проблем, за който алармирахме първи в "Кворум", стигна до национална телевизия

За рушащата се фасада на емблематичната сграда на Художествената галерия в Силистра алармирахме от "Кворум Силистра" още на 26 февруари - ТУК.

Вчера на 25 март, репортаж на Любомир Добрев, в предаването "Тази сутрин" по бТВ, разказа за проблема.

Постройката на Художествената галерия е на 130 години и дори присъства в герба на града. Няма картичка или рекламен постер на Силистра, в който да не присъства строената преди 130 години сграда на педагогическото училище. Преди близо половин век тя става галерия – с една от най-богатите колекции в България.

В нея има творби на Златю Бояджиев, Стоян Венев, Владимир Димитров-Майстора, Бенчо Обрешков и много други класици и съвременни автори. Културен център на много прояви, а и на посещения на деца, където да развиват своя вкус към красивото. Времето обаче започна да слага отпечатъка си.

"Сградата плаче да бъде ремонтирана. Започна да пада декоративно-скулптурната украса, свлякоха се кулите. По време на дъжд прониква вода на тавана. Така или иначе е необходимо да се направи ремонт и то спешно", каза директорът на галерията Йордан Колев.

В общината предприемат ремонт с европейски средства. Подписват договор през 2019 г. за милион и половина лева, но вместо да започне работа следващата година, изпълнителят се отказва. Намирането на друг се оказва нелесна задача поради културно-историческото значение на обекта и нуждата от квалифициран занаятчийски труд.

Facebook коментари