Вторник, 21 Март 2023 г.

Днес в Силистра се случи това, което и по турско не се е случвало!

В един от най-светлите църковни празници - "Благовещение" един глас не стигна при гласуването на общинския съвет в Силистра да се даде старт на храм "Св. Равноапостоли Константин и Елена" в село Айдемир.

В днешното онлайн заседание на местния парламент в Силистра т.14 с вх. № 1097 от дневния ред бе "Учредяване на безвъзмездно право на строеж върху имот – общинска собственост в с. Айдемир на религиозна институция."

Решението в докладната касаеше промяна в предназначението на имота от публична в частна общинската собственост и даване на съгласие за учредяване на безвъзмездно право на строеж на Църковното настоятелство на храм "Св. Равноапостоли Константин и Елена" с. Айдемир за изграждане на църковен храм.

При необходими 22 гласа "За" за да може предложението да бъде прието, за него гласуваха 21 , 6-ма съветници се въздържаха, а 4 не изразиха позиция и не взеха участие в гласуването от групите на БСП, Да, България и МК Алтернативата на гражданите.

Историята показва, че това което и по време на Османската империя не са си позволявали местните власти - да не разреши строеж на православен храм, днес това направиха съветниците в Силистра.

При освещаването на първата копка преди дни от Доростолския митрополит Яков, самият той отбеляза, че е необходима процедурата по прехвърляне на собствеността, за да се спази канона по освещаването на храма, когато бъде издигнат:

"Братя и сестри, съгласно БПЦ мястото, където ще бъде изграждан храмът, трябва да е собственост на църквата. Надявам се в лицето на градоначалниците този въпрос да бъде решен, тъй като по канон след това ако не е наша собствеността, аз не мога да дойда да извърша Освещението. Това се прави, братя и сестри, за да се знае, че този храм вовеки ще бъде собственост на Светата православна църква и никой няма да може да дръзне да го оскверни, да го подмести, да го разруши. Вярвам, че който с каквото може ще помогне да се изгради този храм. Защото по този начин вие ще се запишете в историята. Историята, в която са се записали вашите деди и прадеди, които са давали, за да се изграждат храмове", каза Доростолският митрополит.

И добави:

"Неслучайно повечето от църквите са построени през турско робство, когато българският народ е имал нужда се запази духът, да се запази вярата, да се запази българщината. Вашето дело не е по-малко. За това дерзайте, когато остареете да можете да доведете внуците и да показвате и да разказвате как вие сте помогнали този храм да бъде изграден, за слава и за прослава на Бога, Отца и Сина и Светия Дух"

Facebook коментари