Вторник, 30 Ноември 2021 г.

Месопроизводители от Силистра и Русе настояват за премахване на "диамантения печат"

Свинекомплексите в Силистренско и Русенско търпят загуби заради т.нар. "диамантен печат", който не им позволява да продават месо в други държави в Европейския съюз, тъй като в региона е имало африканска чума по свинете, съобщиха сутринта в предаването "Денят започва" по БНТ 1.

Оказва се обаче, че и месопреработвателите от другите части на България отказват да купуват месо от тях. Освен това заради затворените заведения също има спад в потреблението на месни продукти.

Заради заразата от африканска чума по свинете голяма част от свинекомплексите в страната получиха от Европейската комисия т.нар. "диамантен печат", което не им разрешаваше да търгуват с месото си в страните от съюза. Преди дни ограничението падна за областите Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, София и община Аксаково. Русе и Силистра обаче останаха в забранителната зона, въпреки че вече почти 2 години в тези райони няма зараза.

Колегите им от Силистра подкрепят исканията на русенските месопроизводители "диамантеният печат" да отпадне. Според управителя на най-голямото месопреработвателно предприятие в Силистра Борислав Борисов свинекомплексите в Северна България са жертва на нелоялна конкуренция. Две трети от месото, което се продава в страната, е внос, а в същото време нашите търговци отказват да работят с тях. И настояват българските ветеринарни служби да поставят въпроса отново пред Европейската комисия и час по-скоро да получат право да търгуват свободно.

Facebook коментари