Петък, 03 Април 2020 г.

Иширковеца четял много и бил добър шахматист

Състезател по свободна борба в спортното училище в Русе, добър шахматист още в ученическите си години. Това си спомнят приятели на 48-годишния силистренец Владимир Славов - Владо Иширковеца.

Той е ключов свидетел на обвинението срещу Лазар Колев. Благодарение на показанията му, базирани на откровенията на Колев, докато били в ареста, следствието и прокуратурата изясняват как са убити сестрите Христина и Росица Белнейски.

"Да, брат ми беше добър шахматист. Вероятно е станал още по-добър в годините, прекарани в затвора", каза 7 г. по-малкият от него Мирослав Славов, който живее със семейството си в Силистра.

Като били деца, Владо четял изключително много книги, даже родителите им го критикували. Казвали, че ще си повреди очите. В младите си години Иширковеца 2-3 г. бил ски учител по планинските курорти и спасител по морето.

От 10-ина дни той не отговаря на мобилния си телефон. Според Мирослав вероятно пак е зад граница, иначе живеел в София.

Владо е роден в Дулово, но до VII клас е живял в с. Проф. Иширково, после заминал за Русе. Родителите му са били учители, баща му Георги, покойник от 1994 г., е бил и кмет на селото. В момента майка му Дянка, пенсионерка, живее в селото.

"Откакто излезе от затвора, батко често намира време да я посети. Наскоро оправи покрива на къщата. Може би компенсира с внимание годините, в които е бил далече от нас", допълва още Мирослав.

Семейството е от преселниците от Северна Добруджа, дошли в България след 1940 г. от близкото до границата с Румъния с. Гърлица.

"От сой са", определят ги в Проф. Иширково. Братът на бащата е Руси Славов, дългогодишен шеф на МВР в Силистра 60-те-80-те години. Проверката по делата на Владо показа, че от 1994 г. е клиент на прокуратурата и съда. Преди казармата е бил учител по физкултура, служил е първо в ШЗО в Плевен, после - в Ямбол. Завършил е икономика на банковото и застрахователното дело в Свищов, но никога не е работил по специалността.

Живял без брак с рускинята Наталия, от която има 8-годишен син, също Владимир. В момента детето е в Санкт Петербург при родителите на майка си, защото тя е починала от пневмония, докато Иширковеца бил в затвора.

"С детето често се чуват по телефона или по скайпа. Владо ходи да го види, след като излезе от затвора", казаха близки до семейството.

Преди години, когато бил още в предварителния арест в Плевен и Ловеч, при посещение на специализирана общинска комисия за контакти със затворници от Силистра, само той отказал среща - не искал да се оплаква от нищо. "Корав тип е", допълват приятели от младите му години.
Прокурор Румен Атанасов: Бог да съди Славов, че се опита да взриви дома ми

"Случаят с постъпката на Владимир Славов по делото "Белнейски", ако е така, както е описан във в. "24 часа", доказва, че човек не е изграден само от лоши и хубави неща, а има и нюанси, които в един момент променят представата за хората", каза Румен Атанасов, в момента прокурор в окръжна прокуратура - Силистра, и бивш дългогодишен окръжен прокурор.

Той смята, че Владо може да е постъпил правилно, защото така е убеден като човек или защото така иска обществото. Не коментира дали е възможна сделка с него, защото никога не се произнася по дела, които не наблюдава.

Едно от делата срещу Иширковеца, завършили с ефективна присъда, е по повод поръчан от него взрив пред апартамента на Атанасов в края на юли 2000 г.

"Само Бог може да го съди затова, че ми прати 1 кг взрив, за да навреди на мен, семейството и децата ми", е коментарът на потърпевшия прокурор 10 г. по-късно.

Тогава силистренските съдии отказаха да гледат заведеното дело срещу Иширковеца, защото се отнася до атентат срещу шефа на прокуратурата в областта, и с него се заеха колегите им в Добрич. Според Атанасов там била сключена сделка с прокуратурата, след което силистренецът излежава една от присъдите си в затвора.
на снимката прокурор Румен Атанасов
Йордан Георгиев

Facebook коментари