Сряда, 17 Април 2024 г.

Нов локдаун от понеделник в Силистренско и държавата

Ограничителни мерки за цялата страна от понеделник ще бъдат въведени. Продължителността ще е 10 дни. Това обяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.

Мерките са следните:

Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и помещения по Закона за туризма. Допускат се само доставки за дома;

Местата за хранене в хотелите следва да организират изхранване на гостите по стаите;

Игрални зали и казина се затварят;

Всички търговски обекти с нехранителни стоки също се затварят. Изключение се допускат за супермаркети и хипермаркети;

Преустановява се работата и на търговските центрове тип мол с изключение на хранителните магазини, доставчиците на платежни и съобщителни услуги, зоомагазини;

Спират се семинарите, конгресите, изложения и други от същия тип;

Фитнесите и залите за групови занимания и спорт също се затварят;

Кината, музеите, театрите затварят също;

Преустановяват се присъствените часове в училище;

Преустановява се присъственият учебен процес в университетите, като тук има изключения за някои специалности;

Езиковите центове също ще бъдат затворени;

Яслите и детските градини ще прекратят работата;

Не се допуска провеждане на празненства от частен характер - сватби, кръщенета, с повече от 15 човека;

Всички спортни мероприятия се провеждат без публика;

Очаква се заповед за въвеждането на новите мерки. Здравният министър каза, че целта е да се избегне случилото се през октомври и ноември, когато имаше пик на заразата и здравната система беше пред колапс.

Няма да има ГКПП-та или полицейски час, увериха здравните власти днес.

Здравният министър бе категоричен, че тук не трябва да се говори за локдаун, защото мерките не са толкова строги, както в някои държави, където има вечерен час и забрана за излизания.

Заради напрегнатите очаквания около новите ограничителни мерки днешният брифинг в Министерския съвет закъсня. Обсъждана е била както локалната картина, така и в национален мащаб. Освен здравния министър и представителите на НОЩ при премиера днес беше и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Може би изглеждаме непоследователни в очите на хората. Хората са разделени от посланията на псевдоексперти, които разпространяват твърдения, които са много далеч от науката и истината. Науката ни казва да не се страхуваме. Казва се, че няма правилна схема. Ако ние сме последователни, вирусът не е и ни изненадва. Говорим за различни щамове. От няколко дни се заговори и за френски щам, който не се хваща с PCR тест. Вземането на правилно решение е много трудно. Ние проверяваме нашите решения във времето. Рано е за оценки да кажем къде сме сгрешили или прави. В основата на решенията е стояла грижата за всеки отделен човек", заяви проф. Ангелов.

Докъде с ваксините?

Премиерът продължава консултациите с Европейската комисия за доставянето на допълнителни дози за нашата страна, обяви здравният министър.

"Всички мислихме, че всички сме равни, но някои се оказаха по-равни", лаконично заяви той относно квотата за разпределение на ваксините.

Очаква се потвърждението от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да излезе с финално становище за АстраЗенека, за която има съмнения, че предизвиква тромби. Ще излезе и експертизата от Пловдив на един от ваксинирането у нас, който почина след поставянето на първата игла.

В същото време проф. Ангелов заръча на медиците да не изхвърлят ваксини.

Здравният министър припомни, че за всяка ваксина трябва да имаме произнасяне на ЕМА за безопасността на ваксините и ако това стане и за руската ваксина или тази от Китай, то и България ще може да я поръча. Проф. Ангелов обаче бе категоричен, че и Чехия, и Словакия са спрели имунизацията.

"Да не се хващаме като удавник за сламка", апелира той.

"Изборите идват и си отиват, политиците също, но този народ остава. Хората ще разберат кой-кой е в крайна сметка", заяви проф. Ангелов.

Той припомни, че датата на парламентарните избори не е определена от здравните власти, а след консултации при президента. По думите му животът на хората няма да е застрашен.

Facebook коментари