Понеделник, 23 Май 2022 г.

Историческо събитие! Тръгна фериботната линия между Силистра и Кълъраш /ВИДЕО/

След няколко годишно прекъсване, Фериботен терминал Силистра възстановява своята дейност по фериботна линия от Силистра до румънския град Кълъраш от днес 15-и март 2021 г., на което стана свидетел репортер на "Кворум-Силистра".

Малко след 10.00 часа днес на силистренския бряг акостира ферибота с първите тирове.

Вече са поставени пътните знаци по обходния път на града, които ще пренасочват тежкотоварните автомобили от сухопътния граничен път, намиращ се в града, към изградения преди повече от десет години фериботен терминал.

Работното време на фериботния терминал е в светлата част на денонощието - от 08:00 ч. до 20:00 ч.

Сагата на силистренци с километричните опашки от ТИР-ове по улиците в града, чакащи да преминат граничния пункт с Румъния, започна през пролетта на 2016-та година и през последните пет години бяха проведени няколко протеста, като последният бе през ноември миналата година. Преминаването на камионите през три важни и населени улици подлагаха на звуков терор живущите в тези райони. Трафикът им през населеното място създаваше и реална опасност за живота и здравето на хората. Проблем бе и замърсяването на околната среда.

По инициатива на ГЕРБ и с личното участие на областния координатор и водач на листата в 20-МИР Тодор Тодоров бе преустановено движението на товарни автомобили с тегло над 3,5 тона по уличната пътна мрежа на областния град.

Тези товарни превозни средства няма да могат да преминават през съвместния ГКПП "Силистра-Остров". Те ще могат да преминават през ГКПП "Силистра-Ферибот" или останалите гранични пунктове между България и Румъния.

Преди четири месеца смесена българо-румънска експертна комисия даде зелена светлина за възобновяване дейността на фериботния терминал, след като румънски превозвач изяви желание да я обслужва.

Facebook коментари