Събота, 03 Юни 2023 г.

От понеделник отново тръгва фериботната линия от Силистра до румънския град Кълъраш

След няколкогодишно прекъсване, Фериботен терминал Силистра възстановява своята дейност по фериботна линия от Силистра до румънския град Кълъраш от понеделник, 15-и март 2021 г., съобщиха от Пристанищна инфраструктура.

Очаква се това да реши проблемът на силистренци с преминаването на тежкотоварните камиони през населеното място. От Агенция Пътна инфраструктура са дали поръчка на Областно пътно управление в Силистра да изпълни проект на Общината за поставяне на пътни знаци по обходния път на града, които ще пренасочват тежкотоварните автомобили от сухопътния граничен път, намиращ се в града, към изградения преди повече от десет години фериботен терминал. Поставени са 38 знака на стойност 18 000 лева.

Работното време на фериботния терминал ще бъде в светлата част на денонощието - от 08:00 ч. до 20:00 ч.

Сагата на силистренци с километричните опашки от ТИР-ове по улиците в града, чакащи да преминат граничния пункт с Румъния, започна през пролетта на 2016-та година и през последните пет години бяха проведени няколко протеста, като последният бе през ноември миналата година. Преминаването на камионите през три важни и населени улици подлагаха на звуков терор живущите в тези райони. Трафикът им през населеното място създаваше и реална опасност за живота и здравето на хората. Проблем бе и замърсяването на околната среда. Преди четири месеца смесена българо-румънска експертна комисия даде зелена светлина за възобновяване дейността на фериботния терминал, след като румънски превозвач изяви желание да я обслужва. На самото ГКПП вече се раздават листовки, които уведомяват водачите на преминаващите тежкотоварни автомобили за новия маршрут.

Facebook коментари