Петък, 03 Февруари 2023 г.

Доростолският митрополит Яков посети областна администрация

Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков гостува в Областна администрация Силистра заедно с представители на епархията - Цветана Цанова и отец Иван. Там той бе посрещнат от заместник-областните управители Илиян Великов и Стоян Бонев, както и от главния секретар Елена Томова.

Духовният водач на епархията предостави на държавната власт в региона своето представително писмо, издадено от БПЦ с подписа на Негово Светейшество Неофит - патриарх Български, като председател на Светия синод.

Гостът връчи на представителите на Областна администрация икона на светите Доростолски мъченици и получи от тях "Плакет на областния управител на Силистра" и екземпляр от "Енциклопедия на област Силистра".

В непосредствен разговор бяха обсъдени проблеми на епархията, които могат да бъдат решени със съдействието на Областна администрация.

Както и намеренията за честване на 20-ата година от възстановяването през 2001 г. с решение на V-ия Църковно-народен събор на Доростолска епархия, която е втората по българските земи, призната в годините на Османската империя. Припомнено бе, че в Силистра е първата българска патриаршия от преди 10 века, свидетелство за което са руините от базиликата до Дунавския парк в града.

Повече в пубикацията на адрес http://silistra.government.bg/OA-SILISTRA/home.nsf/pages/bg/NT0001B98A?OpenDocument

Facebook коментари