Понеделник, 24 Февруари 2020 г.

Мъжете в Силистренско пушат най-много в България, силистренки са "едва" на трето място

Според последните промени в Закона за здравето, в заведенията за хранене и развлечения салоните за пушачи трябва да са отделени с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати. Друго важно условие е залите да имат работеща вентилация. На вратите трябва да има надпис, който да указва, че салонът е за пушачи, а светеща табела да показва кога вентилацията е включена. Тези помещения трябва да са по-малки от частите, в които не се пуши. По-специален режим бе въведен за заведенията с площ до 50 кв.м. В тях собственикът избира дали изцяло ще се пуши или не.
Присъствието на лица под 18 години в места за пушене е вече забранено. Ако в салон с цигарен дим влезе непълнолетен с придружител, на санкция подлежат както придружителя, така и собственика на обекта.
Изключения в изискванията не се допускат дори при организирани мероприятия като сватби и други тържества.
По данни на националната статистика от 2008 г., по анкета направена по регламента на Европейско здравно интервю – 2008 най-зависими от никотина са българите и българките в най-трудоспособната възраст 25-44 години. Най-много пушат мъжете в Силистра (71.2%), Перник (66.1%) и Видин (63.8%), а при жените класацията се оглавява от Шумен (38.6%), Велико Търново (34.9%) и Силистра (34.7%). Като ежедневно пушещи са се обявили 60.4% от мъжете и 21.6% от жените в областта. Че пушат понякога са си признали 9.8% от мъжете и 13% от жените. Непушачи са съответно 29.8% от мъжете и 65.3% от жените.

Facebook коментари