Вторник, 30 Ноември 2021 г.

Силистренската фирма, която купи италианския си доставчик

Придобиванията в България обикновено се свързват с покупката на местна компания от чуждестранен инвеститор, докато обратният вариант е по-скоро изключение. Такава сделка обаче, и то с участието на две външни фирми, наскоро приключи силистренският производител на машини за белене на слънчоглед "Елика-Елеватор".

Подробно за сделката разказва сайта capital.bg.

Чрез инвестиционното си дружество "Елика инвест" групата придоби италианския си доставчик Advanced Sorting Machines (ASM) от досегашния му германски собственик Sesotec. Страните са се договорили да не съобщават цената, но за размера на сделката представа дава оборотът на италианското дружество, който е приблизително 6 млн. евро за 2020 г. За сравнение - продажбите на българския купувач са с около 50% по-големи.

За ELICA, както е позната в бранша компания, покупката е стратегически ход, тъй като добавя към портфейла ѝ производител на ключови компоненти, които практически вече ще се произвеждат вътре в групата. Присъствието ѝ в Италия пък ще ѝ позволи да засили позициите си в Западна Европа, както и да развие партньорство със Sesotec на Изток

Групата на ELICA включва общо шест компании, като повечето са производствени. Освен "Елика-Елеватор" и новопридобитото Elica ASM тя има и предприятие за белен слънчоглед - "Елика ойл". По думите на Радулов това ѝ позволява да пробва новите машини и да прави иновации и разработки. Ново допълнение към групата е "Елика ярд", която работи от началото на 2020 г. и засега произвежда прототипи на катамарани (двукорпусни лодки) под бранда Omaya. Практиката в сектора е плавателният съд да се регистрира, след като бъде построен, уточни Радулов. В момента компанията работи по три лодки, а екипът е от 12 души и се разширява.

Facebook коментари