Събота, 13 Август 2022 г.

Българин, осъден в Румъния за трафик на хора, през ГКПП-Силистра ще търпи наказанието си у нас

От днес българин, осъден за трафик на хора в Румъния, започва да изтърпява наказанието си в България, реши Апелативният съд. Варненският окръжен съд бе приел за изпълнение решение на Районния съд в Констанца спрямо Георги П., но защитата му обжалва.
Съдът в северната ни съседка е признал сънародника ни за виновен в това, че на 28 октомври 2017 г. е организирал транспорта на двама турски граждани през ГКПП Остров - Силистра, с цел получаване на материални облаги. От наложеното му наказание лишаване от свобода за срок от 2 години са останали за изтърпяване 1 година 6 месеца и 2 дни. Престъплението, за което Георги е осъден, се наказва и според българския Наказателен кодекс - с лишаване от свобода от 1 до 10 години и глоба от 10 до 30 хиляди лв. Съответства на закона и определеният общ режим на изтърпяване.
Защитата на осъдения българския гражданин оспори прилагането на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест и настоя за приложение на Закона за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни актове за налагане на наказание лишаване от свобода или на мерки, включващи лишаване от свобода. Адвокатът претендира и неправилно отчитане на предварителното задържане на българина, в което не са приспаднати три дни арест в Амстердам.
Представителят на Апелативната прокуратура заяви, че Законът за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни актове изисква удостоверение от румънските власти за това.
Апелативният съд не намери пороци в решението на Варненския окръжен съд и потвърди съдебния акт. Горната инстанция счита, че относим към настоящата процедура е Законът за екстрадицията и Европейската заповед за арест. Няма категорични доказателства за трите дни задържане на Георги П. в Нидерландия. Съдебният състав смята, че е в правомощията на прокуратурата да зачете този срок.
Решението на Апелативния съд, с което се приема осъденият в Румъния Георги П. да изтърпи наказанието в България, не подлежи на обжалване.

Facebook коментари