Неделя, 18 Април 2021 г.

Бивша кметица превърна дома си в етнографски музей

Село Шуменци, община Тутракан, област Силистра. Къща от периода на късния социализъм - голяма, широка, представителна, изискана като вид и разположение, научи силистренския сайт ВЕРСИНАЖ. И срещу слънцето, разбира се, защото то е най-важно за българина - и не само за него.


Точно част от такъв дом, граден с много любов в близкото минало, бе превърнат в музей с бит от доброто старо време. По този начин една своя поредна мечта реализира Калина Михайлова - педагожка по образование и през последните години - фолклористка по призвание. В този бит се оглежда майсторлъкът на добруджанката от района, откъдето идва родата й след преселението от Северна Добруджа през 1940 г., до Крайдунавска Добруджа, където продължава животът на севернодобруджанци.

Собственият музей на бита е своеобразно продължение на предишната дейност на Калина Михайлова - като кметица на селото в мандат 2015-2019 тя посвети една година от своето кметуване на българското председателство на Европейския съвет, обличайки се за всеки празник в народна носия.

Facebook коментари