Вторник, 30 Ноември 2021 г.

КНСБ в Силистра: Общинските заплати в областта не се увеличават с нужните темпове

Синдикалната структура на КНСБ в Силистра свика брифинг през вчерашния ден , на който да коментира проектобюджета на Община Силистра за 2021-ва година и разделението в разходите за работещите, в сферата на делегираните от държавата дейности и на тези финансирани от местни приходи.

Закона за държавния бюджет за тази година завишава общата субсидия за делегираните от държавата дейности като за Силистренска община тя е в размер на близо 32 милиона и 400 хиляди лева, като разликата от миналата година е над 5,2 милиона лева, съобщи председателят на Регионалния съвет на КНСБ в Силистра Димитричка Пейкова.

Това на практика означава, че всички работещи в общинската администрация в дейности финансирани от тази субсидия ще получат средно 10 на сто увеличение на работните си заплати.

Подобна е ситуацията и в някои от останалите общини в Силистренска област коментира Димитричка Пейкова – сред тях Алфатар, Ситово и Главиница. Само 8 % ще е скокът на заплатите в администрацията на Тутракан.

За сметка на това обаче в дейностите, финансира от местните приходи, по информация на синдикалните структури в Общинския радиоцентър, Обредния дом, Общинските пазари, Духовия оркестър и ансамбъл Силистра средствата не са достатъчни за сериозно увеличение. По – голямата част от служителите остават на минималната работна заплата, а останалите ще получат увеличение между 6% и 7%.

По тази причина от КНСБ дават заявка след изтичане на първото шестмесечие на годината и след отчета на бюджета през лятото да поканят ръководството на Община Силистра са социален диалог и заедно да потърсят възможности за увеличение на основните трудови възнаграждения на работещите в дейностите финансирани от собствени приходи.

При наличие на постигнати икономии в бюджета от Синдикатите ще преговарят и за още 5 на сто повишение на заплатите и на останалите служители, финансиране от държавния бюджет.

Тогава ще е въпрос и на възможности и на желание от страна на местната власт.

Facebook коментари