Неделя, 28 Май 2023 г.

Традициите на Нова Черна, Старо село, Варненци и Брадвари оценени на конкурс в Бабово

Премина VI-ият Фолклорен празник "ГРЕЯНА РАКИЯ И ЗЕЛЕВА ЧОРБА ОТ СТАРОВРЕМ­СКАТА СОФРА - БАБОВО 2021" - виртуален вариант в периода 14 януари - 12 февруари г. Организатор: НЧ "Никола Й. Вапцаров 1927 г." и кметство Бабово, област Русе, с подкрепата на община Сливо поле. Празникът цели да съхрани и популяризира фолклорното кулинарно песенно и танцово изкуство на предците ни, разбираме от ВЕРСИНАЖ.

В изпълнението на целта на празника: да даде поле за изява на индивидуални и колективни участници от всички възрастови групи като значимо събитие в културния календар на община Сливо поле и област Русе, успешно участие, заслужило награди, регистрираха представители на НЧ "Заря" – село Брадвари, община Силистра, НЧ "Възраждане" – село Старо село, община Тутракан, и Радка Стефанова – бивш служител на читалището в село Нова черна от същата община.

ВЕРСИНАЖ също така е научил, че наградите "Поощрения" за брадварци и староселци са в конкурса за представяне на автентични за своите общности ястия.

За г-жа Стефанова – награда "Първо място" в раздела "Автентична софра" (снимка, разбира се), която допълва "Наскоро участвах и в други два конкурса, където също съм класирана с представени снимки за черненските традиции".

Знаменателно е, че в раздела "Най-лична мома" първото място при на 14-годишните е Галина Стоянова от село Варненци, община Тутракан.

Facebook коментари