Вторник, 07 Февруари 2023 г.

Увеличават се опасните сгради в Силистра

За опасна сграда, части от която могат във всеки един момент да се срутят, алармират силистренци в социалните мрежи. Като сигналът е изпратен и до Община Силистра.

Къщата се намира в централната градска част и рискът за живота и здравето са реални за всеки един, който преминава покрай нея.

Сградата е в много лошо състояние и се намира на кръстовището на "Симеон Велики" и "Стефан Караджа" - оживени улици и места. Всеки ден покрай нея минават десетки хора, чийто живот се оказва сериозно застрашен. Намира се в близост до банка, а опасността е надвиснала над търговски обекти.

Къщата е частна собственост, но по закон съответните специалисти и служби в общинската администрация, както и всички останали институции, имат правото да се намесят, за да предотвратят трагедията.

Процедурата по обезопасяването за сметка на общинския бюджет е дълга и скъпа, макар и детайлно да е описана в Закона за устройство на териториите. Ако не бъде обектът обезопасен от собствениците, Общината го прави и след това си търси парите по надлежния ред, разясни зам.-кметът на Община Силистра инж. Тихомир Борачев.

Потърсен бе за коментар един от съсобствениците, но тя отказа да говори.

Къщата е строена около 1900 година. Не се отличава като архитектурна забележителност, но заедно с още няколко съседни сгради е регистрирана като паметник на културата от местно значение, тъй като били изцяло запазени, съобщиха от Регионалния исторически музей в Силистра.

От Общината пък поясниха, че когато една сграда е паметник на културата, пътят, който трябва да се извърви, е дълъг. Затова и имат предложение, което да облекчи товара им, сподели инж. Борачев.

Добрата новина е, че опасни сгради, които са общинска собственост, няма и всяка година в бюджета се залагат средства, за поддържането им.

Що се отнася до частните постройки, там положението е по-сериозно. Повечето занемарени сгради са на хора, или напуснали града, или социално слаби. Не са малко терените, където има самонастанили се, а историята помни и смъртни случаи.

Репортаж на Незабравка Кирова в предаването "Нещо повече" по БНР

Facebook коментари