Сряда, 25 Май 2022 г.

Шестима безработни се борят за едно работно място в област Силистра

ИПИ публикува карта с данни за съотношението между броя на безработните и броя на свободните работни места (СРМ) към 31 януари 2021 година.

Показателят е важен, тъй като улавя степента на конкуренция на местните пазари на труда, и е чувствителен и на двата основни фактора – предлагането на работни места в бюрата по труда и търсенето от страна на регистрираните безработни.

Длъжни сме да отбележим, че тук се ползват данните от бюрата по труда, което изключва предлагането на работни места в онлайн платформи и директното договаряне, които играят все по-голяма роля, особено в икономически развитите части на страната.

Общо за страната 8 безработни се борят за 1 работно място. Интересното е, че и през януари 2020 г. бройката е същата, въпреки че има промени по области. Съотношението се влошава най-много в областите Враца (от 9 до 15 безработни за СРМ) и Хасково (от 9 до 13 безработни за СРМ).

Подобряват се показателите в областите Разград (от 22 до 14 безработни за СРМ), Плевен (от 15 до 8 безработни за СРМ) и Ловеч (от 15 до 8 безработни за СРМ).

Най-голям е броят на безработните за едно СРМ в областите Видин (18), Враца, Монтана и Търговище (по 15) и Разград (14). Най-малък пък е в областите Русе (4), столицата (5), Силистра и Кюстендил (по 6).

В област Силистра най-голямата конкуренция за едно свободно място има в община Главиница - 26 безработни за 1 СРБ, следвана от община Тутракан с 22 безработни за 1 СРБ, община Ситово с 18 безработни за 1 СРБ.

В другите 4 общини в областта - Силистра, Дулово, Алфатар и Кайнарджа показателя е еднакво нисък - 4 безработни за 1 СРБ.

Facebook коментари