Понеделник, 17 Януари 2022 г.

За малко повече от година силистренския съд осъди 9 "булки"

Във връзка с постъпили запитвания относно прессъобщенията за делата с осъдителни присъди за неплащане на данъчни задължения в големи размери, обявени от обвиняемите като дарения, Председателят на Окръжен съд-Силистра Людмил Хърватев уточни, че това не са дарения за благотворителни кампании и каузи, нито злоупотреби с такива средства.

В Окръжен съд-Силистра от 01.01.2020година до момента са заведени и приключили 9 дела срещу лица, избегнали установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери.

Обвиняемите по тези дела в продължителен период от време са получавали като лични подаръци множество парични преводи от различни физически лица, живущи извън Република България, най-вече от Република Турция. В обясненията си получателите определят тези подаръци като дарения (това е схемата с така наречените "виртуални булки", които мамейки кандидат-жених му "измъкват" пари под различни предлози - здравословни, финансови и др. - бел. "Кворум-Силистра")


Подателите на тези парични средства не са подавали жалби или възражения за измама или противоправно поведение от страна на получателите. В нито едно от делата не се съдържат данни от такъв характер.
Във всички случаи паричните средства са предоставяни безвъзмездно и доброволно като подарък, с който да бъде подпомогната ежедневната издръжка на домакинствата на получателите.

Съгласно разпоредбите на Закона за местните данъци и такси обект на облагане с данък са имуществата, придобити по дарение, съответно получателите им е следвало да изпълнят задължението си да декларират полученото. Те не са подали декларации и не са заплатили данък върху нито едно от даренията в общината по постоянният си адрес. Това е причината получателите на така наречените дарения да бъдат предадени на съд за извършено от тях престъпление по чл. 255, ал. 1, т. 1 от НК.

В тези наказателни производства даренията са определени с този израз от обвиняемите.

Това не са финансови средства с благотворителен характер за национални или местни кампании, подпомагащи лечение, или за други обществени благородни каузи, акцентира Председателят на Окръжен съд-Силистра Людмил Хърватев.

Facebook коментари