Четвъртък, 07 Декември 2023 г.

Дуловското село Вокил я мисли за умряла, а тя се появи след 30 години

Параолимпийка от Нова Зеландия, родена в България и осиновена в САЩ, прегърна в Брюксел баща си Мехмед, който видял дъщеря си за последно през 1987 г. в Силистра.

Така накратко звучи невероятната история на параолимпийската скиорка Елица Стори-Хол, родена като Елица Сергеева Антонова преди 33 г. в Силистренско.

Повече от 3 десетилетия цялото дуловско село Вокил я мисли за умряла, докато момичето не се появи живо и здраво от Нова Зеландия, за да търси рождените си родители.

Уникалната история, разплетена и с помощта на "24 часа" (цялата история ТУК), бе заснета в едночасов документален филм от новозеландския топжурналист Дейвид Ломас и излъчена по един от най-големите тв канали в Нова Зеландия.

Да посрещне младата жена, бе излязло половината село Вокил начело с кмета Ехлиман Ехлиман, който помогна да бъде намерено семейството на бащата на Елица - Мехмед. Стринки, чичовци, близки и далечни братовчеди, както и по-малкият брат на Елица - Руфи, за когото тя дори не подозираше, не можеха да се нарадват на гостенката.

През февруари 2017 г. Елица и новозеландският й годеник Адам решават да дойдат за първи път в България.

Елица и Адам остават в България 8 дни, а Лили Боянова от bTV прави филм за визитата. Тогава за първи път Елица започва да обмисля да търси биологичните си родители.

Видео: бТВ
Ползван е текст на "24 часа"
Снимка: Големият род от Вокил начело с кмета Ехлиман, който помогна за намирането, посрещнал момичето (със сивата жилетка, седнала на ниско столче), което 30 г. мислели за умряло. Зад Елица е мъжът й Адам, прав е американският й баща Гари, а русата жена срещу нея - американската й майка Джанис. СНИМКИ: Алексения Димитрова

Facebook коментари