Четвъртък, 20 Юни 2024 г.

Реанимират идеята за изграждане на фериботен комплекс между Тутракан и румънския град Олтеница

Реанимира се идеята за изграждане на фериботен комплекс за връзка между Тутракан и съседния румънски град Олтеница и вече е проведена първата среща за това между ръководствата на българския и румънския град и създаденото още през 1996 година акционерно дружество "Тутракански фериботен комплекс" с акционерното участие на Община Тутракан. Това съобщи изпълнителният директор на акционерното дружество Димитричка Търпанова.

Още през 1997 година е взето решение за изграждането на фериботна връзка, осигурен е общински терен и има разработен идеен проект, каза тя. Олтеница все още няма отреден терен за комплекса и това е един от проблемите, по който новоизбраното ръководство на Община Олтеница ще работи. Планираната фериботна връзка е за така наречения "малък трафик" за леки и лекотоварни автомобили и микробуси за превоз на туристи, пътници и достъпа до един пазар на многомилионен град, какъвто е Букурещ. Масово населението от Североизточна България пътува от летище Букурещ Отопени Хенри Коанда, възползвайки се от по близкото разстояние и предлаганите повече дестинации.

Според Димитричка Търпанова проектът е перспективен, тъй като разстоянието до румънската столица Букурещ е само 60 километра.
Такава връзка между Тутракан и Олтеница е имало и в предишни години с малък плавателен съд и това е родило идеята за изграждането на фериботен комплекс.

Facebook коментари