Неделя, 14 Април 2024 г.

Какво са антиоксиданти и как да си ги набавим?

Може би сте чували много за антиоксидантите. Малко хора обаче знаят какво са те или как работят.

Антиоксидантите всъщност са молекули, които се борят със свободните радикали в тялото ви. Свободните радикали са съединения, които могат да навредят, ако нивата им станат твърде високи. Те са свързани с множество заболявания, включително диабет, сърдечни заболявания и рак.

Вашето тяло има собствена антиоксидантна защита, за да поддържа свободните радикали под контрол. Антиоксидантите обаче се съдържат и в храната, особено в плодовете, зеленчуците и други пълноценни храни на растителна основа. Някои витамини, като витамини Е и С, са сред най-ефективните.
Ето в кои храни можете да срещнете най-високи нива на антиоксиданти.

Лилаво, червено и синьо грозде

Гроздето, особено тъмно оцветеното, е заредено с фитохимикали - антиоксиданти, които могат да помогнат за защита срещу рак и сърдечни заболявания. Два от тези фитохимикала, антоцианин и проантоцианидин, може да са особено полезни за вашата имунна система. Гроздето също съдържа витамин С и селен.

Боровинки

Последните проучвания върху животни показват, че боровинките могат да помогнат за предпазването на клетките от увреждане и да намалят възпалението. Боровинките съдържат много от витамините и минералите, за които е известно, че укрепват имунната система, заедно с ключови фитохимикали, които могат да помогнат за защита срещу рак и сърдечни заболявания.

Червени горски плодове

Плодовете, особено малините и ягодите, съдържат елагова киселина, друго фитохимично вещество, което може да помогне за предпазване от причиняващи онкологични заболявания агенти в храната и околната среда.

Ядки

Ядките са една от най-балансираните храни на планетата. Те предлагат добра доза здравословни мазнини, заедно с по-малко количество протеини и въглехидрати. Всеки тип ядки предлага уникален профил на минерали, фитохимикали и видове мазнини. Орехите са най-богати на омега-3 например, докато бразилските им братовчеди са най-добрите източници на селен.

Повечето ядки също така съдържат фитохимикали като ресвератрол и растителни стерини, които помагат за понижаване на холестерола.
Тъмнозелени зеленчуци

Когато искате богати на антиоксиданти храни, похапвайте броколи и спанак. Зелето е също отличен избор.
Тези супер зеленчуци са с високо съдържание на хранителни вещества, които помагат в борбата с болестите, включително витамини С, Е и А и калций. Те също са заредени с магнезий и калий.

Чай

Ето и едно питие: с една глътка чай получавате два мощни фитохимикала - антоцианин и проантоцианин. И двете са антиоксиданти, които помагат в борбата с възпалението. Добавете към това здравословна доза катехини - антиоксиданти, за които се смята, че блокират увреждането на клетките, което може да доведе до рак.

Това е само началото. Зеленият чай, по-специално, допринася за много други защитни функции. Това се дължи и на катехиновият епигалокатехин галат (EGCG), който е особено богат в зеления чай, е особено мощен антиоксидант.
Ако сте чувствителни към малки количества кофеин, потърсете опциите за зелен чай без кофеин.

Пълнозърнести храни

Извършването на тази диетична промяна може значително да подобри здравето ви: преминете към пълнозърнести храни. Например, яжте пълнозърнест хляб вместо бял, див или кафяв ориз вместо бял, царевични тортили вместо такива от тесто.
Някои изследвания показват, че хората, които ядат поне една порция пълнозърнести храни на ден, имат по-малък риск от сърдечни заболявания и инсулт.

Фасул

Така обичаният боб е богат на антиоксидантна активност. Той предлага невероятен пакет хранителни вещества, включително много витамини и минерали.
Други варива, като соята, осигуряват витамин С, калций, цинк и селен. Лещата пък предлага солидни количества фолиева киселина и цинк.

Риба

Рибата осигурява добри количества омега-3 мастни киселини. Данните сочат, че омега-3, особено тези, идващи от риба, могат да помогнат за предотвратяване на възпалителни заболявания, като коронарна болест на сърцето.

Въпреки че всички риби съдържат известно количество омега-3, най-добрите източници на полезното вещество включват сардини, сьомга, стриди, скумрия, риба тон, дива пъстърва, акула и херинга.

Рибата предлага и основно хранително вещество, което трудно се намира в храната: витамин D.

Искате ястие, богато на антиоксиданти? Заложете на ястия със споменатите продукти, като изберете доставка на храна в Силистра!

Facebook коментари