Вторник, 02 Март 2021 г.

Евродепутатът Емил Радев подкрепи инициативата "Читател на годината" на библиотеката в Силистра

Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра отличи най-активните си читатели. И тази година инициативата "Читател на годината" беше подкрепена от евродепутата от ЕНП/ГЕРБ и посланик на библиотеките в ЕП Емил Радев. Награди за победителите бяха осигурени и от Общински съвет – Силистра, с председател д-р Мария Стойчева, това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Във възрастовата група до 14 години с приза "Читател на 2020 г." беше удостоена Ясена Маркова с 228 заети книги. В класацията на библиотеката бяха отличени също Теодор Стоянов, заел 215 книги, и Траян Илиев, заел 173 книги.

Във възрастовата група над 14 години за втора поредна година победител е Румяна Петранова с 410 заети книги от фондовете на библиотеката. На второ място е Гинка Нейчева, заела 354 книги, а на трето, с еднакъв брой заети книги – 300, са двама читатели Наталия Бабаяшева и Светла Кирова.

Със съдействието на евродепутата и посланик на библиотеките в ЕП Емил Радев отново бяха удостоени с награди и най-малкият, и най-възрастният читател. С идеята интересът към книгата да се насърчава още от най-ранна възраст бе отличен най-младият притежател на абонаментна карта за Регионалната библиотека "Партений Павлович". Това е родената през 2019 г. Невена Иванова, чиито близки са заели през изминалите 12 месеца общо 26 книжки от фонда на Детския отдел. Наградата в категорията "Най-възрастен читател" пък беше присъдена на Петрана Овчарова, която през следващия месец ще навърши 90 години.

За първи път бе връчен и приз "Дарител на библиотеката" за 2020 г. С него бе удостоен Александър Тодоров – спонсор и организатор на благотворителния маратон "Чрез спорт към знание".

Поздравявайки отличените, директорът на библиотеката Светла Ангелова коментира, че в условията на социална изолация и несигурност, породени от пандемията, удоволствието от хубавата книга носи на читателите и повече спокойствие и надежда.

Facebook коментари