Събота, 13 Юли 2024 г.

Продължава проучването на откритата в Силистра римска пещ на 15 века

Продължава проучването на откритата в Силистра римска пещ на 1500 години. Тя бе намерена при изкопни дейности по проект на Общината за строеж на социални жилища. Комисия от Министерство на културата е разпоредила археолозите да продължат проучването в рамките на сервитута.

Пещта е ползвана за изпичане на тухли. Съоръжението е отлично запазено и е било строено от изключителни майстори. Десетки кубици дърва са загрявали в големи огнища пещта до 900 градуса. Технологията не се e различавала особено от днешния начин за производство на тухли.

Проучването е било изключително трудно. Повече от десет дни археолозите са пробивали, разчиствали с тесли, за да установят, че са попаднали на пещ за строителна керамика. Направен е бил преглед на изследванията на пещите в България.

Проф. Георги Атанасов от Регионалния исторически музей в Силистра и ръководител на археологическата група работила на терена:

"Разкрита и документирана беше пещ за строителна керамика... Тази пещ, първото, което впечатлява е, че е добре запазена. Оказа се, че това е най-голямата открита пещ за строителна керамика в България на този етап".

Пещта е на две нива и на два етажа, като долното ниво са двете горивни камери, в които е пален огънят, в който се затопля скарата.

"Скарата има площ около 15 квадратни метра. Тя е доста голяма, долните горивни камери са изградени от тухли, чрез сводести конструкции, а горната камара - от кирпичи", допълни Кристиян Михайлов, заместник-ръководител на екипа археолози.

репортаж на Незабравка Кирова за БНР

Facebook коментари