Вторник, 28 Юни 2022 г.

Капитан II ранг д-р Тодор Димитров: "Ние като преподаватели се обучаваме цял живот"

Капитан II ранг д-р Тодор Димитров Димитров е роден на 14 юни 1975 г. в гр. Силистра. Завършва Висшето Военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна с военна специалност "Корабоводене за ВМС" и гражданска специалност "Експлоатация и ремонт на корабна техника", магистър-инженер. През 2007 г. се дипломира по специалността "Право" в Софийски университет "Св. Кл. Охридски". Между 2012 и 2013г. специализира "Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от ВМС" във Военна академия "Г. С. Раковски" - София. След 1999 г. последователно заема длъжностите помощник-командир и командир на кораб във военноморска база Бургас. През следващите 8 години Димитров продължава да усъвършенства професионалните си умения като експерт и старши експерт на различни длъжности в Министерство на отбраната. Участвал е в множество задгранични учения и мисии, включително мисии на НАТО в Средиземно море и в Афганистан. От 2014 година е във Военната академия "Г. С. Раковски" - София. През 2018 г. защитава докторска степен и в момента е главен асистент в катедра "Военноморски сили".

"Благодаря за поканата, приятно ми е да се чуя с хора от моя роден град Силистра", каза за Общинско радио – Силистра капитан II ранг д-р Тодор Димитров.

Вие сте от Силистра, сега преподавате във Военна академия "Г.С.Раковски"- София….

Да, роден съм в Силистра. След като завърших там средното си образование, продължих във Висшето Военноморското училище. Кариерата ми от там нататък като военноморски офицер беше свързана с морето. Сега съм преподавател във Военноморската катедра на Академията.

За никого не са тайна вашите бягания, ултрамаратонец ви наричат…

Не съм професионален бегач в никакъв случай. Бягането е моето хоби. Преди 12 години започнах с маратоните. На 33 години реших да избягам първия си маратон. Много ми хареса и през годините постепенно увеличавах дистанциите. Участвах в различни маратони и ултрамаратони, планински бягания в Алпите, в нашите планини, както и в други държави. Също така в 24 часови, 48-часови и шестдневни бягания. Преди две години направих най-дългото си бягане – 3100 мили – почти 5000 км. в Щатите. Чрез бягането разтоварвам от стреса, опитвам се да давам пример на сина ми, на подрастващите, приятелите, колегите и всеки, който иска да се движи и да съчетава работата със спорта.

Говорейки за спорта, като начин на живот, кажете как да поддържаме в перфектна форма тялото си? Покрай пандемията наддадохме излишни килограми.

За всеки от нас има вариант – приятел или човек от семейството, с когото да се разходи или да бяга в парка. Друг вариант е сутрин на отворен прозорец да си направиш гимнастика и разтягане. По този начин ще имаш един добър старт на деня. Древните хора са казали: "Здрав дух в здраво тяло". Колкото човек и да е интелигентен, и да е добра работата му, когато се занемари физически, това определено ще му навреди в дългосрочен план. Има достатъчно занимания, които можем да намерим сега в интернет, като инструктори по танци, йога или други физически активности. Също така онлайн състезания и други занимания, в които можеш да участваш без да се налага да пътуваш през граници.

Относно хранителния режим….

Строго индивидуално е за всеки човек. Според мен храната, която трябва да преобладава е тази, която не е консервирана или запечатана в пакети. Важно е да се консумират пресни плодове и зеленчуци. Без захар, брашно и мазни храни. Много хора качиха килограми, което не е добре. Сега е подходящо време всеки да си обърне внимание в това отношение и да се погрижи за себе си.

Вие сте преподавател във Военноморска академия "Г.С.Раковски" – София…Има интерес от страна на студентите…

Основните обучаеми са офицери, които в определен етап от тяхната служба, идват при нас. Това са слушателите в Академията. Обучаваме и студенти. От малкото университети сме, който отчита увеличение на броя на обучаемите. Това увеличава нашата отговорност относно учебния процес. Чакам с нетърпение моментът, когато отново ще бъдат присъствени лекциите във Военна академия. Незаменим е личния контакт, както и невербалната комуникация. Процесът между преподаватели и обучаеми е двустранен. Ние като преподаватели се обучаваме цял живот.

Вашите пожелания….

Пожелавам на всички да са здрави и да запазят своя дух! Трябва да продължаваме без да се отчайваме! Тези сътресения, през които сега преминаваме не са нищо в сравнение с преживяното от нашите прадеди в тежките години на нашата история. Важно е да приемем случващото се, да продължим напред и да не се отчайваме! Да сме единни при решаването на проблемите. Когато сме били единни, сме успявали!

/интервю на Ирена Маркова/

Facebook коментари