Неделя, 17 Януари 2021 г.

Осъдиха условно иманяр от дуловското село Межден

Наказателен състав на Окръжен съд-Силистра одобри днес споразумение между Окръжна прокуратура и обвиняемият Т.Г. от село Межден, община Дулово, област Силистра.

В периода от 10.10.2020 г. до 28.10.2020 г. обвиняемият е държал в жилището си общо 22 (двадесет и два) броя археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани като движими културни ценности, съгласно действащото законодателство на Република България.

За това престъпление Окръжна прокуратура-Силистра е привлякла 27-годишният реабилитиран младеж към наказателна отговорност.

В съдебна зала Т.Г. призна вината си и заяви, че доброволно се отказва от разглеждане на делото по общия ред. Той потвърди, че е съгласен със съдържанието и последиците на споразумението, осъзнава правното му значение и доброволно го е подписал.

Съдът одобри постигнатото споразумение, с което обвиняемият Т.Г. , се съгласи да изтърпи наказание "ПРОБАЦИЯ" при следните пробационни мерки, за срок от 1 година и 6 месеца: "задължителна регистрация по настоящ адрес"; "задължителни периодични срещи с пробационен служител" и "безвъзмезден труд в полза на обществото" в размер на 150 часа.

Т.Г. ще заплати и направените в хода на досъдебното производство разноски.

Движимите културни ценности и археологически обекти след влизане в сила на съдебният акт се предоставят на Регионален исторически музей-Силистра.
Действащите разпоредби на Наказателно-процесуалния кодекс на Република България предвиждат възможност след приключване на разследването, по предложение на прокурора или на защитника на обвиняемия да бъде постигнато и изготвено споразумение между тях за решаване на делото.

Споразумение не се допуска за тежки умишлени престъпления.

Съдът одобрява споразумението, когато не противоречи на закона и морала.

Одобреното от съда споразумение за решаване на делото има последиците на влязла в сила присъда, т.е. съдебният акт е окончателен и не може да бъде обжалван на въззивна инстанция.

Facebook коментари