Четвъртък, 02 Декември 2021 г.

ДПС решава между две кандидатури за водач на листата си в Силистра

Новото ръководство на ДПС, което беше избрано на първото заседание на новия Централен съвет (широкото ръководство) в понеделник вечерта на 4 януари показа кои са възможните водачи на листата на движението в област Силистра за предстоящия парламентарен вот.

Депутатът Йордан Цонев за първи път бе избран за заместник-председател на партията. Той има явен афинитет към Добруджа, а и както не рядко е споделял на множество предизборни митинги на ДПС, неговата най-голяма болка е Дулово, където бившия бастион на партията беше превземан вече на три пъти по време на местните избори от ГЕРБ.

Цонев се смята за близък до Пеевски, двамата внесоха заедно и редица законопроекти в парламента и смятан за представител на така нареченото "бизнес лоби" в партията.

Бившия дългогодишен евродепутат Филиз Хюсменова, родом от Силистра, вече напусна зампредседателския си пост, но все пак остана в ръководството на партията.

Смяната на Хюсменова не е изненада. Първият опит беше направен за евровота през 2014 г., когато при обсъждането на листата най-много номинации за неин водач получи Делян Пеевски, а Хюсменова беше поставена на неизбираемо място. При регистрацията обаче на листата в ЦИК изненадващо нейното име беше поставено на първото място, а това на Пеевски - на второ. Той обаче се отказа от евродепутатското си място в полза на Искра Михайлова.

Силистренската е представител на така нареченото "политическото крило", представлявано от формалния председател Мустафа Карадайъ и минава за близка с него.

Който и да бъде избран, от сега е ясно само, че това ще го реши почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Facebook коментари