Събота, 30 Септември 2023 г.

Д-р Георги Костов: "Ние първо трябва да се научим да живеем със себе си, с околните и чак тогава с коронавируса"

Вчера на 8 януари отбелязахме в Силистренско първия Бабинден в условията на пандемията.

Този ден също е професионален празник на всички акушери и гинеколози.

Доскорошният шеф на АГ отделението в силистренската болница д-р Георги Костов, който години наред завеждащ Акушеро-гинекологичното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра бе любезен да отговори на въпросите на Общинското кабелно радио в Силистра.

"8 януари е т.нар. пробен вариант, а на 21 са официалните празници. Тази година, поради грипната епидемия няма да се празнува така масово с широка душа и танци. Празникът ще си остане в нас, той си е доказал се е десетилетия.Трябва да се отдаде необходимото уважение, на тези които работят на предния фронт на живота. Смятам, че е нормално, както всяка една професия, и акушерството и гинекологията да си имат празник. Категорично не може да се каже, че раждаемостта се увеличава. Има някакъв застой, защото нивата, които бяха преди години никога няма да бъдат достигнати, поради субективни и обективни причини", смята Георги Костов и напълно в свой стил пита защо сега се дава приоритет на белодробните заболявания, а други отделения са спрели на практика да работят.

"Ние първо трябва да се научим да живеем със себе си и с околните и след това с вируса, това не сме го постигнали , така че няма да се научим да живеем с вируса. За много от българите все още такова нещо няма, не съществува, и чак когато се увеличи заболеваемостта и смъртността, чак тогава се сетихме че нещо се случва" споделя Костов и навлиза в неговата инвитротема, като казва, че методите и успехите в тази насока както в страната така и по света продължават. Костов засяга и един от основните проблеми в системата на здравеопазването.

"Трябваше ли да дойде коронавирусът да се сетим, че липсват кадри в здравеопазването, този проблем съществува от години. Хората искат добри условия за живот и заплащане. Тъжно ми става като гледам как в силистренската болница лекарите работят в условията на короновируса за едни 1000 лева, което е смешно. Има отделения където всички работещи са пенсионери и след тях няма кой да дойде. Въпреки всичко ние трябва да живеем живота си, такъв какъвто е, да се обичаме да се почитаме и уважаваме", каза в заключение д-р Георги Костов.

Facebook коментари