Четвъртък, 02 Декември 2021 г.

Въпреки пандемията в Силистра ще се спази традицията по спасяването на Богоявленския кръст

На Богоявление Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков ще хвърли кръста във водите на Дунав, както повелява традицията.

Владиката се е противопоставил на намеренията на местните власти да осуетят ритуалът по спасяването на Богоявленския кръст. От Общината пък отказали да участват в шествието и богослуженията, заяви протопрезвитер отец Добри Чаков, протосингел на Доростолската епархия.

Днес отец Добри Чаков и местни духовници отслужиха литургия и водосвет за здраве. Десетки миряни от града си взеха светена вода и бяха поръсени за здраве.

На 6 януари тържествата започват в катедралния храм в 8,15 ч. с посрещане на Доростолския митрополит Яков, който от 8,30 ч. ще отслужи архиерейска Света литургия с градското духовенство. След Великия водосвет около 10,30 ч. по древна традиция шествие ще се отправи към брега на Дунав, където митрополит Яков ще хвърли Богоявленския кръст във водите, а смелите участници в ритуала ще го спасят.

Шестима са се записали досега за участие в надпреварата за кръста.

Ритуалът е възстановен в Силистра през 1991 година. 30 години само поради замръзване на реката и много ниски температури се е провеждал в импровизирани условия – в локви и преспи.

Facebook коментари