Вторник, 23 Юли 2024 г.

След 416 километра за четири дни по Дунав Александър Паздерски и Борислав Найденов акостираха в Силистра (видео)

Четиристотин и шестнадесет километра за четири дни са преплавали с каяк по Дунав от Видин до Силистра Александър Паздерски и Борислав Найденов и тази вечер акостираха в силистренското рибарско пристанище.
Според двамата плаването е послание за опазване на дивата природа и е първо по рода си за този сезон от годината.
Средно на ден са гребали по 12 часа. Улеснило ги е благоприятното време. Но преди Нова година са плавали тренировъчно по петдесет километров маршрут от Ново село до Видин при температура минус петнадесет градуса.
Двайсет и три годишният Борислав Найденов е студент по география в Софийския университет, а Александър Паздерски е на трийсет и четири години и се занимава с инвестиционно консултиране. Двамата изразиха тревога, че се замърсяват коритата на българските реки. Но смятат, че за опазването на природата от съществено значение е икономическата мотивация. " Хората постепенно започват да разбират, че реката е ресурс за тях и може да им създаде поминък и затова трябва да я опазват", каза Александър Паздерски.
Двамата обмислят и други идеи – плаване от изворите на Дунав през лятото или състезателно плаване. Единодушни са, че е важно повече хора да научат за гребния туризъм и да разберат, че той е хубава форма на активна почивка.
"Интересно е , постижимо е", твърдят Александър Паздерски и Борислав Найденов въпреки умората след четиридневното зимно плаване по Дунав от Видин до Силистра.

Facebook коментари