Четвъртък, 02 Декември 2021 г.

Осветиха нов православен храм в дуловското село Черковна

Навръх Стефанов ден 2020 година Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков освети заедно с отци от епархията новоизградения в дуловското село Черковна православен храм "Св. Архангел Михаил".

Ритуалът бе извършен с участието на над 100 миряни, сред които Донка Тодорова – председател на Църковно настоятелство към храма, както и на основни спомоществователи в лицето на д-р Тодор Тодоров и д-р Стефан Иванов, с присъствието на областния управител Ивелин Статев.

С откриването на църквата в селото, намиращо се между Алфатар и Дулово на главния път Силистра - Шумен православните обители (църкви, параклиси и манастири) в Доростолска епархия вече са над 50, като е предстоящо освещаването на нова в село Межден, а първа копка на бъдещ храм предстои в кв. "Деленки" между град Силистра и село Айдемир.

В малкото село живеят неголям брой християни (под 50 с прихождащите от Дулово) и мюсюлмани - представители на различни етнически групи, като турци, татари и роми, които въпреки различното си вероизповедание също стават съпричастни в градежа.

Иначе историята е позната и от други населени места – в случая през 1903 г. в селото с много труд и дарения е изграден първият храм (за отбелязване - "от пръти и кал"), за да служи на хората до 70-те години на миналия век, когато "излиза от строя".
От онова време се пазят имената на Йордан Петров и на първия свещеник, служил до румънския период, до 1916 г. – отец Димитър Стоянов. Храмът е обслужван на румънски език в периода до 1940 г., когато Южна Добруджа е възвърната към Отечеството България.

Основният ктитор на храма доктор Тодор Тодоров заедно със съпругата си получи от Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков с ордена "Събор на доростолските Свети мъченици" в знак на уважение към дарителската му дейност.

За всички уважили богоугодното дело беше подготвен традиционния курбан.

Facebook коментари