Четвъртък, 02 Декември 2021 г.

Нов храм в Доростолска епархия ще бъде осветен в село Черковна

В неделя на 27 декември, навръх големия християнски празник на свети Стефан – един от първите мъченици на християнската вяра и един от седемте ученици на Исус Христос, избрани след Възкресението му, в Черковна, община Дулово, от 8,30 часа ще бъде откриването на новопостроения православен църковен храм на името на "Св. Архангел Михаил". Освещаването ще бъде извършено от Доростолският митрополит Яков.

Идеята за построяване на изцяло нов храм на мястото на разрушената старата черква, направена от пръти и кал се заражда през 2008 година.

Тласък за реализацията на идеята получават от намерения в Общината в Дулово нотариален акт за мястото на черквата. По думите на Донка Тодорова, председател на Инициативния комитет, точно този документ й дава сили да търси повече информация и документи за съществуването и законността на църквата, за земите, които е притежавала, за дейността й от 1903 г., когато е била съградена и осветена.

Доростолският митрополит я подкрепя и благославя идеята. Направен е идейният проект, осигурено е архитектурното разрешение.

Първата копка бе направена на 8 ноември 2014г - Архангеловден.

Основен ктитор на църквата е Областният координатор на ГЕРБ-Силистра и член на ИК на партията Тодор Тодоров.

На 20 ноември 2018 година на църквата е поставен купола с кръста.

Над 50 са действащите църкви и параклиси в Доростолска епархия.

Facebook коментари