Понеделник, 22 Юли 2024 г.

Днес влиза в съда делото на депутатите милионери от ДПС Гюнай Сефер и Митхат Табаков

Гюнай Сефер, който е бивш общински съветник и областен лидер на ДПС в Силистра, ще получи обвинение за документна измама в особено големи размери, което се наказва с от 10 до 20 г. затвор и конфискация на имуществото.
МитхатТабаков, който е бивш кмет на Дулово, ще бъде обвинен в престъпление по служба, документна измама и подкуп в особено големи размери. Това се наказва с от 10 до 30 г. затвор и конфискация на имуществото. По делото са събрани данни за 1 366 663 лв. в лични сметки на Табаков, които не са декларирани. В същото време от 2004 г. (когато почват траншовете по сметките му) до 2008 г. той е получил 70 211 лв. от заплати. Сметките са ползвани във Великобритания, САЩ, Естония, Турция и Италия. Много от парите са проиграни в казина в Лас Вегас.
Двамата депутати се разследват за сериозни нарушения при обществени поръчки. През 2005 г. е обявена обществена поръчка за изграждане и ремонт на 7.3 км път от с. Окорш до шосето Силистра - Шумен. На 13 септември е сключен договор между община Дулово и "Булмекс" ЕООД, но само за 3.12 км на стойност 1 223 293 лв. По време на процедурата фирмата е собственост на Гюнай Сефер. Точно преди сключването на договора дружеството е прехвърлено на турския гражданин Закир Дьонмез. От 1 до 30 ноември 2005 г. са изготвени три протокола за извършени строително-монтажни работи, подписани от Табаков, Дьонмез и инж. Росица Милчева. На базата на протоколите почти веднага са извършвани и плащания - общо 356 661 лв.
На 10 май 2006 г. договорът с "Булмекс" е развален по взаимно съгласие и е обявена нова обществена поръчка със същия предмет. Този път печели "Гелиг" ЕООД, собственост на Сефер.
Според регистрите предметът й на дейност е производство на амбалаж от дървен материал. На 3 юли Табаков и Сефер слагат подписите си под контракта за 395 570 лв. На 24 ноември на "Булмекс" са платени 373 723 лв.
"Реално са изградени 1.7 км, като асфалтът е поставен символично. Няма канавки и дренажи", обясни говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова. "Два пъти са платени едни и същи строително-монтажни работи, които и до момента не са извършени", пише в искането на Борис Велчев до парламента. Така, подписвайки протоколите, Табаков, Сефер и Милчева са извършили документна измама.
Информация на Кворум Силистра
Очаквайте подробности...

Facebook коментари