Сряда, 20 Януари 2021 г.

Конгресът на местните и регионални власти на Съвета на Европа изслуша доклад за Силистра

Проведе се двудневна мониторингова мисия за оценка на изпълнението на Европейската харта за местното самоуправление в България сред няколко общини в страната, съобщават от община Силистра.

За целта със съдействието на НСОРБ бе проведен онлайн дебат по ключови въпроси както за развитието на демокрацията у нас, така и по работата на администрациите- община и общински съвет. Кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов заедно със своя екип- инж. Тихомир Борачев и г-жа Мария Недялкова- ресорни заместник – кметове и председателят на Об С д-р Мария Димитрова участваха в провеждането на онлайн мониторинговата мисия. Поканата е изпратена лично от Президента на Конгреса г-н Андрес Канапе.

В началото на дебата кметът на общината представи всички участници в срещата, а след това в свободен порядък, той отговори на въпросите на Делегацията на Конгреса за стратегическите и краткосрочни приоритети на работа- образование; социални услуги; създаване на инвеститорска среда за разрастване на бизнеса; инфраструктурни проекти и промяна в средата на живот; пътят за възстановяване след ковид-19; компетенции и права в решаване на проблемите на хората от общината; общински бюджет и държавни делегирани дейности; демокрация и развитие на неправителствения сектор; взаимодействие с румънските общини; необходимостта от мостово съоръжение Силистра- Кълъраш; културно –историческо наследство и др.

Д-р Найденов отговори на повече от петнадесет въпроса, като отново подчерта, че работата на общинската администрация е в постоянно сътрудничество с представителите на местната власт- Общински съвет, Областна администрация и с държавната власт в лицето на членовете на Министерски съвет, на държавните агенции и неправителствените организации.
Всички въпроси от представителите на Конгреса ще бъдат изпратени по електронен път и ще получат разширен отговор.

Facebook коментари