Четвъртък, 02 Декември 2021 г.

Силистренска учителка: "Страх ни е да се върнем в класните стаи"

В отворено писмо от неформалното обединение "Учители за безопасно образование" категорично се противопоставят на намерението на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, изразено на 10 декември, присъствената форма на учебните занятия да бъде възобновена на 4 януари 2021 г. Писмото е до министър-председателя Бойко Борисов, до Министерския съвет, до Комисията по образованието и науката към НС, до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Кина Маринова преподава английски в Силистра. Признава, че много от колегите ѝ се страхуват да се върнат в клас. "Ние масово сме в предпенсионна възраст и със съответните заболявания. Тези, които продължаваха да работят присъствено, работиха със страх. Знаете, че сме без сериозни защитни средства, без вентилационни системи. Трудно е да се проветрява, когато са недостатъчно отоплени училищата", заяви Кина Маринова пред бТВ.

Учители настояват онлайн уроците да продължат и след 4 януари. От образователното министерство обясниха, че решението за връщане на учениците в клас все още не е окончателно. Няма и данни, които да потвърждават, че училищата са фактор за разрастване на епидемията, а преподаватели припомнят, че за последните 3 месеца починалите педагози са 67.

Видео: бТВ

Facebook коментари