Четвъртък, 02 Декември 2021 г.

Силистренски депутат е вносител на първия Закон за трюфелите в България

Народният представител от Силистра Александър Сабанов от ВМРО е вносител на Закон за трюфелите, който с още 7 колеги е депозирал в деловодството на Народното събрание на 27 ноември.

До 29 декември ще продължи общественото обсъждане на първия подобен у нас закон.

От Асоциация на производителите на култивирани трюфели в България вече излязоха с официалното си становище, в което обясняват защо са притеснени и разочаровани от предложените текстове. Оказва се, че в подготовката и работния етап на проектозакона не са участвали членове на асоциацията – производители и собственици на градини с трюфелни насаждения.

Становище изказаха и от Национална федерация на ловците на трюфели в България и на Национален съюз на българските ловци на трюфели, които настояват за контрол върху тази дейност. Според тях новият закон е изключително наложителен, тъй като поставя рамки срещу безогледното унищожаване на природата от хора, които нямат никакви познания в областта на трюфелите.

"Както стана известно, през последните години добивът и търговията с трюфели стана основен, дори единствен поминък за над 20 000 търсача. Голям брой търсачи обаче са незапознати с материята, която е тясно обвързана с природосъобразното и щадящо трюфелните находища добиване." се казва част от становището им.

Още през месец май миналата година народният представител Александър Сабанов направи кръгла маса със собственици на терени с находища на трюфели, както и хора, които се занимават с тяхното откриване, ползване, култивиране и търговия на територията на Р България. На нея присъстваха и представите на Министерството на земеделието, които поеха ангажимента да изработят специален закон и да го внесат в парламента.

Година и половина по-късно такъв още няма внесен от МЗХ и поради това народния представител от Силистра е принуден да внесе свой проект, за да стане възможно разглеждането и гласуването му през този мандат на парламента.

Facebook коментари