Събота, 13 Юли 2024 г.

В Силистра откриха най-голямата и запазена римска пещ за тухли на почти 1500 години

Пещ за строителна керамика от първата половина на VI век - най-голяма в България - е открита в Силистра при строителни работи, съобщиха от Регионалния исторически музей. Спасителното археологическо проучване е осъществено от екип на музея проф.д.и.н. Георги Атанасов, Кристиян Михайлов и д-р Светлана Ганчева. Тя бе изкопана при строежа на нова сграда по общински проект за социални жилища.

Според проф. д.и.н. Георги Атанасов това е най-голямата пещ за строителна керамика от римската епоха, откривана по нашите земи.

Пещта е извън градската територия на Дуросторум - Доростол - Силистра.

Съоръжението е с напълно запазена горивна камера от два сводести тунела с дължина около 3.90 и височина близо 1.30 метра.

Добре е запазена и скарата с размери 4.35 на 3.50 метра, над която е оформена горната камера и в която са подреждани и изпичани тухлите при температура около 900 градуса. Според специалистите не е изключено това производство на тухли да е свързано с издигането на цитаделата на Дуросторум - Доростол на брега на Дунав - строителна операция от времето на Юстиниан Велики.

Очаква се комисия от Министерството на културата да се даде заключение какво ще се прави с това съоръжение.

Facebook коментари