Неделя, 17 Януари 2021 г.

След споразумения с Окръжната прокуратура в Силистра обвинен за разпространение на марихуана влиза в затвора за 10 месеца

Два състава на Окръжен съд-Силистра одобриха днес споразумения между Окръжна прокуратура и обвиняемият М. Йорданов от село Калипетрово, съобщиха от Пресслужбата на съда.


Припомняме, че на 2 юли тази година в село Калипетрово, в условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително, издадено при условия и ред, определени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП), М. Йорданов е държал в себе си, с цел разпространение, синтетично високорисково наркотично вещество – марихуана, и в жилищна сграда, обитавана от него е държал с цел разпространение, синтетично високорисково наркотично вещество-марихуана. Същият ден след употреба на наркотични вещества-канабис в село Калипетрово, обвиняемият е управлявал моторно превозно средство – мотопед.

Освен това на 22 януари миналата година, в условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително по ЗКНВП, М. Йорданов е държал в себе си с цел разпространение, високорискови наркотични вещества-амфетамин и марихуана.
За тези престъпления Окръжна прокуратура-Силистра е привлякла 25-годишният младеж към наказателна отговорност, съответно по чл. 354а, ал. 1, изр. 1 от НК и по чл. 343б, ал. 3 от НК. Обвиняемият М. Йорданов е с чисто съдебно минало.
В съдебна зала и по двете дела М. Йорданов призна вината си и заяви, че доброволно се отказва от разглеждане на делото по общия ред. Той потвърди, че е съгласен със съдържанието и последиците на постигнатото споразумение, и осъзнава правното му значение.
Съдът наложи на обвиняемият М. Йорданов наказание по вид "ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА" за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА, което наказание обвиняемият ще изтърпи при първоначален общ режим.
Действащите разпоредби на Наказателно-процесуалния ни кодекс предвиждат възможност след приключване на разследването, по предложение на прокурора или на защитника на обвиняемия да бъде постигнато и изготвено споразумение между тях за решаване на делото. Споразумение не се допуска за тежки умишлени престъпления. Съдът одобрява споразумението, когато не противоречи на закона и морала.
Одобреното от съда споразумение за решаване на делото има последиците на влязла в сила присъда, т.е. съдебният акт е окончателен и не може да бъде обжалван на въззивна инстанция.

Facebook коментари