Четвъртък, 20 Юни 2024 г.

Община Алфатар пази традициите и обичаите на Добруджанския край

Предаването "Пазители на традициите" на БНТ 1 излъчи предаване посветено на Добруджанската къща на град Алфатар.

Предаването, представляващо автентични образци на изворния фолклор, съхранявани от самодейни състави и родолюбиви читалищни ентусиасти, показа традиционни алфатарски песни, изпълнени от фолклорна - "Ансамбъл Алфатар" от НЧ "ЙОРДАН ЙОВКОВ - 1894г." Само в Алфатар функционират 4 пенсионерки клуба.

Видеото показва и възстановка на народни обичаи на фона на Добруджанска къща в Алфатар. Тя е построена през 1893г и е туристически обект от 1984г. Етнографската експозиция показва традиционна уредба на добруджанско жилище в периода от края на XIXв до средата на XXв.

Къщата, в която е подредена експозицията, е строена след Освобождението (около 1893г) характерна за времето архитектура. Тя е едноетажна постройка с ниско приземие и етаж, с покрито пространство отпред пруст и издаден напред кьошк. В къщата има четири помещения: къща със соска помещение-огнище, соба -помещение за посрещане на гости и за спане, одая и горняк. Зад одаята, с вход откъм двора, е дамът за добитъка, долепен до него е пишника (пещник) - лятна кухня.

Facebook коментари